Historie

Aangezien Neerloon direct aan de Maas ligt, is deze rivier van groot belang geweest voor de geschiedenis van het dorp. Neerloon is één van de drie plaatsen in Noord-Brabant waar vroeger een doorwaadbare plaats in de rivier lag.

De Romeinen maakten al gebruik van deze doorloopbare plaats, die in het Latijn een statio wordt genoemd. De Staaystraat herinnert nog hieraan.

De oudste vermelding van de nederzetting Neerloon stamt uit 1191.

De Maas kronkelde door het landschap en had vele bochten. Tussen 800 en 1200 was het dorp omgeven door het water en was Neerloon dus een eiland.

In de late Middeleeuwen, vanaf 1334, vormde Neerloon een Land van Cuijkse enclave in het Land van Ravenstein. Helemaal aan de andere kant van het Land van Cuijk lag een ander Loon: Overloon. Van 1358 dateert de eerste schepenoorkonde.

Het patronaatsrecht van Neerloon behoorde toe aan het kapittel van de Sint-Victorkerk te Xanten. Dit is de reden waarom de parochiekerk van Neerloon aan deze heilige is gewijd. Reeds in de 13e eeuw bezat dit kapittel een hoeve te Neerloon. De kerk werd voor het eerst in 1405 genoemd als quarta capella.

Neerloon had veel te lijden van overstromingen door de Beerse Maas. In 1803 werd een kade aangelegd die de Polder van Neerloon hiertegen moest beschermen. Niettemin vond er in 1820 een ernstige overstroming plaats die de parochiekerk goeddeels verwoestte.

Van 1811 tot 1923 maakte Neerloon deel uit van de gemeente Huisseling en Neerloon. Daarna werd de gemeente geannexeerd door Ravenstein, die op zijn beurt in 2003 werd geannexeerd door Oss.

Bron: Wikipedia

 
© Copyright 2012 Dorpsvereniging Neerloon - Alle rechten voorbehouden
Laatst bijgewerkt: 11 jul 2012 - 8:16